dinsdag 13 oktober 2020

 

Week van het Nederlands 2020 de schrijfopdrachten en mijn inzendingen (waarvan opdracht 7 een prijs won😊)


Opdracht 1 Stel, je schrijft een spannend verhaal, gedicht of rap. Wat is je eerste zin?

 

Wat kan ik zeggen, dood bracht ze nu eenmaal meer op dan levend.

 

Opdracht 2 Je hebt je vinger gekneusd, en nu wil je iedereen heel erg goed duidelijk maken

hoeveel pijn je hebt. Wat zeg je? Wees origineel. (dramaqueen)

 

Naar het schijnt is een van de pijnlijkste manieren om te sterven door de getijdenkracht van een supernova aan stukken gescheurd worden. Ok, mijn vinger doet misschien niet evenveel pijn, maar het verschil is bijna verwaarloosbaar.

 

Opdracht 3 Beschrijf een boek, film, game of tv-serie in precies vijf woorden


Dit zag je niet aankomen (boek: Stad der blinden)

of

Raap nooit een ring op (filmtrilogie: Lord of the Rings)

 

Opdracht 4 Soms kun je zeggen hoe iets is door juist te zeggen wat het níét is. Wat is de grappigste omdraaiingszin die jij kunt bedenken?


Naast hem leek een amoebe nog intelligent.

of

In vergelijking met hem was een fossiel piepjong.

 

Opdracht 5 Voor welke gevoelens, ideeën, begrippen of situaties bestaat er nog geen woord in het Nederlands? Welk woord zou jij kiezen?


Uitjebedkombeloning

of

Flaterschaterleraar

 

Opdracht 6 spaghetti-uitdaging! Er was eens een … Schrijf een verhaal van maximaal drie zinnen, waarin deze woorden voorkomen: tweeling, tas, kermis en spaghetti.


De familie Spaghetti ging dolgraag naar de kermis. Vooral de tweeling Linguine en Tagliatelle gingen heel graag op de rups en op de octopus. Toen Penne en Fusilli met hun gebruikelijke souplesse voldoende portefeuilles gezakkenrold hadden en de tas vol zat, ging de familie voldaan weer naar huis.

 

Opdracht 7 Sommige woorden kun je ook achterstevoren lezen. Schrijf een spannend verhaal van drie zinnen met zoveel mogelijk keerwoorden.


Nadat klotetolk Otto Reinier zijn vingers ongevraagd in de borsten van  kok Anna Rever nepen in de serres van Bob Sus, gooide Anna die lul op de terugweg woedend uit haar racecar. De netsten onder haar neven sloegen met negen stokken en een lepel op zijn hoofd en kaak tot hij dood was, wikkelden hem in netten en verstopten hem toen in een kajak. Na deze wrede daad die zij raar maar waar voor de lol deden, aten zij meeneem tot er een keiziek werd, een groen keek en de rest geen pap meer zeggen kon.

 

Winnende inzending 😊 (het zijn 30 palindromen als ik het goed heb 😊 )

 

Opdracht 8 wees-een-ding-uitdaging Hoe het is om een mens te zijn, dat weten we allemaal. Maar stel je voor dat je een tennisbal zou zijn, of een telefoon of een snotje. Bedenk er een verhaal , een lied of een gedicht van maximaal 200 woorden over. Let daarbij op alles wat je geleerd hebt: zorg voor een mooie opening en kies je woorden goed. Je mag schrijven, rappen, zingen of een combinatie van de drie. Onthoud dat je slechts 200 woorden hebt, maar verder ben je helemaal vrij.

 

De skilat lag te zonnen, ogen half dichtgeknepen tegen het felle zonlicht op de sneeuw. Dit leven beviel haar wel, gezellig wachtend op een skiër die haar meenam voor een afdaling vol adrenaline. Ze was gek op kicks!

Ze schrok op uit haar gemijmer toen de eerste skiërs eraan kwamen, klaar voor een namiddag zwarte piste. De jongen die haar oppakte, bekeek haar nauwkeurig. De skilat hield haar adem in. Hij zag er een waaghals uit. Als hij haar huurde, beloofde het super te worden.  Blijkbaar beviel ze hem, want hij betaalde en klikte haar vast aan zijn linkervoet.

Tijdens de afdaling sperde ze haar ogen open van opwinding. Zalig!  Enkel opletten dat ze heel bleef, want dit leven als skilat mocht best nog wat langer duren. Toen de jongen beneden was, kwam er een vrouw op hem afgeskied, haar gezicht op onweer. O jee, kreunde de skilat. Gezeur herkende ze van ver.

‘Maarten, wat heb ik je gezegd,’ mopperde de moeder. ‘Je wéét dat ik doodsangsten uitsta als je roekeloos skiet. Je breekt je been nog eens of erger. Je had dood kunnen zijn.  Je hebt geen negen levens zoals een kat!’

‘Je moest eens weten,’ grinnikte de skilat.

 

(200 woorden)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten