zaterdag 4 maart 2023

 Voor de Hebban schrijfwedstrijd 2023 was dit het thema, zoals vermeld op Hebban: 

 

Boekenweek 2023 - 'Ik ben alles'

We vieren in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles. (bron: Hebban)

 

Ik schreef onderstaand kortverhaal.


Wonderen

 

Milagros streelde met haar vergroeide hand over Max’ vacht. De hond jankte zacht.

     ‘Straks als Fedex langsgekomen is, kunnen we nog even wandelen,’ beloofde ze hem. Door het raam zag ze het bestelbusje van Mantelzorg met haar warme maaltijd voor haar huis parkeren. Een slungelige jongeman bracht het eten binnen en keek met nauwelijks verholen afkeer naar de oude vrouw in haar rolstoel. Hij had een hekel aan oude mensen en deze was overduidelijk nog eens niet van hier ook. Bruusk gaf hij haar het eten met een kort knikje, draaide zich om en vertrok weer.

    Na de maaltijd manoeuvreerde Milagros haar rolstoel terug naar haar ezel en nam haar penseel weer in haar mond. Een leven vol handenarbeid had haar handen zo zwaar beschadigd dat ze praktisch onbruikbaar geworden waren. Milagros had diep gezeten, alleen met haar duistere gedachten. Een documentaire over mondschilders had alles veranderd. Het was een wonder hoe ze via deze nieuwe passie opnieuw geluk vond in haar leven. Hoewel ze er nu vijftien jaar weg was, stonden de prachtige landschappen van haar geliefde Peru gelukkig nog haarscherp op haar netvlies. Ze schilderen was haar grote passie en haar ogen straalden terwijl ze uiterst geconcentreerd verder werkte aan het regenwoud en de Amazone.

    De stapel achter haar bevatte pareltjes waarop de zon de pieken van de Andes in vuur en vlam zette, de grootsheid van de Coropunavulkaan tot zijn recht kwam of de weelderige pracht van het tropische regenwoud gevierd werd. De schilderijen zouden later die dag door Fedex naar veilinghuizen overal ter wereld worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten