maandag 8 mei 2017

In 2012 was dat jaartal het thema van een schrijfwedstrijd. De schrikkeldag in dat jaar, bracht me op het idee voor het onderstaande verhaal.



2012


Rick keek verstoord op van zijn krant. Het eerste nieuwjaarssmsje was er dit jaar wel heel vroeg bij. Het was nog maar vijf uur, al voelde het later op deze koude oudejaarsavond. Over een uur werd hij verwacht op de Grote Markt voor een aperitiefmarathon met zijn vrienden, om dan af te zakken naar het water voor het nieuwjaarsvuurwerk.
Waar had hij zijn gsm ook alweer gelaten? Ha, daar had je het onding. Rick scrolde door zijn inbox tot hij het smsje gevonden had en klikte het aan.

2012 EINDIGT OP SCHRIKKELDAG

Rick fronste en klikte door naar de afzender. Geen afzender... Rick haalde zijn schouders op en keerde terug naar zijn krant. Als hij zich haastte, kon hij nog net het sportverslag lezen voor hij moest vertrekken.


“Ik zweer het, dat was de coolste wedstrijd die ik ooit heb gezien”, zei Mark. De rest van de groep zuchtte. Als je Mark mocht geloven, vond de coolste wedstrijd zowat elke week plaats.
“Zeg, wie heeft er zin om mee te gaan naar een concert van Coldplay?”, vroeg Sven in een niet al te subtiele poging om van onderwerp te veranderen. “Ze spelen in het Sportpaleis op 7 april.” Rick nam zijn agenda. Hé, dat was vreemd, april was onvindbaar in zijn agenda.. Hij bladerde de rest van zijn agenda door en zag dat de pagina’s van zijn agenda blanco waren vanaf maart.
“Zeker een fout van de drukkerij,” zei Sven die over zijn schouder meegekeken had. “Kijk maar, mijn agenda is wel in orde.”
Rick schreef de datum van het concert dan maar op een van de lege pagina’s en nam zich voor om zo snel mogelijk een nieuwe agenda te kopen.


Toen Rick op 2 januari uit bed rolde, had hij het gevoel dat het nieuwjaarsvuurwerk speciaal voor hem nog eens opgevoerd werd. “Verdorie Sven,” mopperde hij: “koop de volgende keer fatsoenlijke jenever.”
De aperitiefmarathon op oudejaar was een beetje uit de hand gelopen en Rick herinnerde zich enkel nog dat het bijna middag was toen hij eindelijk thuiskwam. Hij had blijkbaar door de rest van nieuwjaarsdag heen geslapen en werd nu vergast op de eerste kater van het nieuwe jaar. Terwijl hij naar de badkamer slofte om te douchen, vroeg hij zich af wat hij met de rest van de dag zou doen. Een kop sterke koffie, besloot hij, was duidelijk het eerste op zijn lijst.

Toen Rick een half uur later achter zijn koffie zat, begon hij zich langzaam beter te voelen. Als hij nu eens eerst dat ticket voor het concert van Coldplay reserveerde, voor alles uitverkocht was.
Op internet surfte Rick snel naar de website van het Sportpaleis en klikte op de reservatieknop. Toen er niets gebeurde, klikte hij nog eens. Niets, totaal niets. Wacht, daar stond een telefoonnummer.
“Er zijn nog zeven wachtenden voor u.” klonk het echter toen Rick het nummer intoetste.
Twee kranten en drie koppen koffie later was de boodschap veranderd in “Onze lijnen zijn momenteel bezet. Blijf even aan de lijn.”
Rick voelde de hoofdpijn terugkomen en besloot dan maar naar een filmpje te kijken. Voor hij ’s avonds ging slapen, probeerde hij het nog eens. Zijn computer reageerde totaal niet deze keer en aan de telefoon klonk het “Door een technisch defect kan u nu niets reserveren.”
“Zo zullen ze ook niet snel aan een vol Sportpaleis geraken”, dacht Rick en ging toen slapen.


De week erop had Rick het te druk om aan tickets te denken. Na de kerstperiode draaide het bedrijf waar hij werkte altijd op volle toeren en het was vaak laat als hij thuiskwam. Toen zijn moeder hem eraan herinnerde dat hij naar de kapper moest voor het huwelijk van zijn zus, belde Rick onder de middag naar zijn kapper.
“Hallo, Erwin, kan ik de week van twaalf maart een afspraak krijgen? Mijn zus trouwt.”
“Neen, sorry Rick, alles zit vol. Na eind februari kan ik je er sowieso niet meer tussennemen, te druk sorry.”
Rick had met zijn hand boven de blanco pagina’s gehangen waar maart hoorde te beginnen en haalde nu zijn schouders op. “Geeft niets, Erwin, volgende keer beter.”


Toen Sven hem de week erop vroeg of hij zijn ticket voor Coldplay al had, nam Rick zich voor om het die avond te bestellen. ’s Avonds reageerde zijn muis echter totaal niet toen hij op de reservatieknop duwde en ook de telefoonlijn was weer bezet. Toen Sven belde, viel die uit de lucht. “Hoezo, je kan niet reserveren? Ik heb net zelf gereserveerd voor een concert in mei!”
“Blijf even aan de lijn,” zei Rick en hij probeerde het bewuste concert in mei aan te klikken. Niets. Toen probeerde hij opnieuw voor het concert van Coldplay in april. Niets. Toen hij klikte op een concert in februari, lukte het wel. Verbaasd probeerde Rick een ander concert in februari. Geen probleem. Een ander concert in maart. Niets. In april. Niets. Niets voorbij 29 februari. Plots herinnerde hij zich het nieuwjaarssmsje weer. Hij haalde zijn gsm uit zijn zak en scrolde door zijn berichten. Daar stond het nog steeds:

2012 EINDIGT OP SCHRIKKELDAG

“Sven, ben je zeker van de datum van je concert?” vroeg hij.
“Hoezo?” vroeg Sven.
“Heb jij kunnen reserveren voor een concert in mei?”
“Ja, waarom?”
“Ik moet ophangen, Sven, ik bel je straks terug.”

Rick keek weer naar de sms. En toen naar zijn agenda waar er enkel blanco pagina’s waren voorbij 29 februari. “Onzin”, dacht hij geërgerd, “ik ga nu een nieuwe agenda kopen, een waar de maanden niet eindigen bij 29 februari.”

In de boekenwinkel koos hij een agenda uit en haastte zich naar de kassa. Plots aarzelde hij. Het was absurd maar toch. Langzaam deed hij de agenda open. Geen maanden voorbij 29 februari. Hij nam een andere agenda en bladerde er haastig door. Ook blanco vanaf maart. Geen enkele agenda had dagen voorbij 29 februari. Even bekroop Rick een angstig gevoel, maar toen besloot hij dat de drukkerijen vast een volledige lading agenda’s fout hadden afgedrukt. Toen hij de kassa passeerde, kocht er net een vrouw een agenda.
“De maanden zijn niet juist afgedrukt, mevrouw” zei Rick.
“Hoe bedoelt u,” vroeg de dame verbaasd, “ik heb er net de verjaardagen van mijn kinderen in genoteerd. Kijk maar, Pieter in mei en Laura in september.”
“Mijn agenda is ook in orde” zei de man achter Rick, terwijl hij een agenda uitstak waarvan Rick had kunnen zweren dat hij die net gecontroleerd had. Maar nu stonden de maanden er wel in.


Rick dacht na en probeerde niet in paniek te geraken. Wat was er aan de hand? Er gebeurden zaken die onmogelijk waren. Andere mensen konden iets plannen voorbij 29 februari, naar de kapper gaan en tickets kopen maar hijzelf kon zelfs geen agenda kopen die voorbij die datum ging. Wat als de sms de waarheid had gesproken en alleen hij die kon zien? Wat als de wereld inderdaad verging op schrikkeldag en enkel hij daarvan wist? Het klonk belachelijk maar welke andere verklaring was er?

Rick nam zijn agenda en bladerde naar 29 februari. Geschrokken staarde hij naar de pagina. Op 29 februari stond in blokletters.

KOM OM VIER UUR NAAR DE OUDE STEENGROEVE. KOM ALLEEN.

“Wat als ik niet wil komen?” mompelde Rick kwaad.

VOOR VRIJE WIL IS HET TE LAAT. KOM ALLEEN.

Even plots als ze verschenen waren, verdwenen de woorden. Naarmate het einde van februari naderde, begon Rick slechter te slapen. Toen schrikkeldag aanbrak, wist hij nog altijd niet wat hij moest doen. Vergeefs had hij de afgelopen weken geprobeerd om iets te plannen voorbij 29 februari, maar dat bleek onmogelijk. Toen hij om drie uur die namiddag in zijn agenda keek, stond er:

BUS 22, HALTE OUDE STEENGROEVE, VERTREK 15.27 UUR.

Rick nam zijn jas en vertrok.


Bij de oude steengroeve was het stil. Rick vroeg zich af wat hij nu moest doen en keek toen naar zijn agenda.

GA TERUG OF TREED BINNEN EN WEET. BESLIS NU.

Rick aarzelde maar kort. Verdorie toch. Hij was die onzin beu. Hij zou binnengaan, wat er ook van komen mocht. Het werd tijd dat er een einde aan deze geheimzinnigheid kwam. Rick sloeg kordaat de agenda dicht en ging de oude steengroeve binnen. Achter zich klonk geknars, de wand sloot zich en alles werd zwart. Toen hoorde hij een ijselijk lawaai, gegil, gehuil, en toen niets meer.

Voor zich opende de wand zich weer en onthulde een totale woestenij. Te midden van het gruis stond een gigant, met ogen die groen opgloeiden en klauwen in plaats van handen. “Welkom, wij zijn de Qilore, wat jullie primitieve aardlingen in jullie domme arrogantie zo ontoereikend aanduiden als buitenaardse wezens. Wij streven naar intellectuele perfectie in het heelal en vernietigen een na een de beschavingen die dit evenwicht verstoren. In onze goedheid kiezen we echter één exemplaar uit om te behouden als verzamelobject.” En met deze woorden zette de man een glazen bokaal over Rick en tilde hem voorzichtig in zijn tas.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten